carVertical

Top 5 najčešćih prevara koje morate da izbegnete – Znajući prema carVertical-u

Aivaras Grigelevičius

Aivaras Grigelevičius

Obzirom na to da na svetu postoji mnogo različitih automobila, kupovina dobro održavanog auta može da bude prava glavobolja. Kao jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila javlja se nemogućnost kupca da prepozna koje su to sve prevare kod polovnjaka. Neki automobili izgledaju primamljivo na prvi pogled dok sa druge strane kriju kvarove i prevare koji daju pogrešnu sliku. Ovo na kraju rezultira time da vi budete opterećeni iznenadnim kvarovima koji sa sobom vuku nepodnošljive troškove.

Tražiš pouzdan auto?

Dobro održavan i neoštećen automobil je najpouzdaniji! Proveri bilo koji VIN kod da bi bio siguran da ne kupuješ krntiju:

Preuzmi izveštaj

Metodologija ove Studije

Izvor Informacija: Ovo istraživanje najčešćih prevara kod polovnjaka je sprovedeno od strane carVertical-a. Platforma za istraživanje istorije automobila od carVertical-a prikuplja bogatstvo informacija o individualnim automobilima, računajući izveštaje iz nacinalnih i privatnih registra, raznih baza podataka, izveštaje od osiguravajučih kompanija, kao i izveštaje iz baza podataka mnogih država o krađi automobila. Ovo su svi izvori koji su korišćeni u izradi ove studije.

Period sprovođenja studije: carVertical je analizirao izveštaje o istoriji automobila od Aprila 2020. do Aprila 2021.

Uzorak podatka: Analizirano je preko milion izveštaja o istoriji automobila.

Države: Ova studija je sprovedena koristeći podatke iz Hrvatske, Češke, Bugarske, Mađarske, Estonije, Finske, Francuske, Belgije, Belorusije, Nemačke, Italije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Slovenije, i Švedske.

Prema podacime studije carVertical-a, ovo su najčešće prevare koje biste trebali da izbegnete kod kupovine polovnih automobila.

Top 5 najučestalije prevare kod polovnih automobila

1. Oštećenje Automobila

Kako se gradovi pune ljudima i postaju sve tesniji, tako su i vozači više skloni da upadnu u saobraćajne nesreće. carVertical istraživanje pokazuje da gotovo jedna trećina (31%) od svih proverenih automobila na platformi, je pretrpela neki vid štete.

U to ime, kada birate automobil, pogodno je da obratite pažnju da li su sve stvari na svom mestu, pogotovo na prednjem delu. Ukoliko postoje neke široke praznine na kosturu automobila, to bi moglo da pokaže štetu koja je prikrivena jeftinim prepravkama. Postoje prevaranti koji ovu štetu pokušavaju da sakriju, tako da je veoma bitno da proverite automobila izbliza.

2. Vraćena Kilometraža

U istraživanju carVertical-a, svako šesto vozilo (16.7%) ima vraćenu kilometražu. Prevara vraćene kilometraže je veoma zastupljena kod prevaranata koji uvoze automobile i pokušavaju da ih prodaju sa lažnim brojem pređenih kilometara. Kod dizel automobila su veće šanse da postoji vraćena kilometraža.

Korekcija brojila za kilometražu je jedna od jeftinijih operacija na crnom tržištu, ali zato može da poveća vrednost automobila i do 25%, pogotovo za malo popularnije modele.

Automobili koji su imali vraćenu kilometražu se veoma lako identifikuju. Uglavnom, potrošenost drugih delova automobila govori o ovoj prevari. Ukoliko su sedišta, volan, ili menjač vidno ’’potrošeni’’ a kilometraža mala, onda je jasno o čemu se radi. U tom slučaju savetujemo da kupci ipak pogledaju neki drugi automobil.

3. Krađa Automobila

Najgora moguća prevara koja može da vam se desi je upravo ova – kupovina kradenog vozila. U većini slučajeva se vozila oduzimaju od novih vlasnika, a procedura vraćanja novca uloženog u kupovinu kradenog automobila je kompilkovana. U proteklih 12 meseci, carVertical je identifikovao nekoliko hiljada kradenih automobila, što je naravno uštedelo dosta vremena i novca svim posetiocima ove platforme.

4. Auto je korišćen kao Taxi ili Rent-a-car vozilo

Određen broj vozača nije ni svestan da se njigov auto nekad koristio u svrhe taksi vozila ili rent-a-car vozila. Taksi vozila u većini slučajeva nabiju mnogo kilometara i takođe svoje putnike voze na urbanim putevima. To nam dalje govoro da se taksi i rent-a-car vozila brže ’’istroše’’ a i da se znatno manje vodi računa o ovom tipu vozila.

Korsiteći carVertical, oko dve hiljade automobila je identifikovano kao taksi ili rent-a-car vozilo u protekloj godini. U nekim slučajevima je moguće otkriti ova vozila, najčešće preko boje i limarije, ali malo bolji prevaranti će čak i obojiti automobil ponovo kako bi zamaskirali ovo. Baš zato se izveštaj o istoriji automobila pokazao kao najbolji način da se izbegne ovaj tip automobila.

5. Cena automobila je premala

Pored svih ovih prevara, kupci polovnih automobila bi trebalo da izbegavaju i previše jeftina vozila, no nije svako odleo ovom iskušenju. Ukoliko se ponuda čini predobrom, onda je najbolje da kupac dodatno istraži i uporedi taj automobil sa sličnim automobilom na tržištu. Ponekad su ti automobili uveženi, imaju vraćenu kilometražu, ili čak poseduju neku skrivenu manu, a zapravo se čine kao veoma dobar izbor. Na kraju krajeva, možda je i najbolje da se odmah odustane od ovakve ponude i da se potraži drugi automobil. Niska cena ne znači uvek da se radi o prevari. Ponekad ljudi prosto imaju potrebu da prodaju automobil hitno iz nekog samo njima poznatog razloga. Ali svakako je poželjno proveriti istoriju automobila čim vidite nisku cenu. U većini slučajeva možete zaista videti zašto je cena takva.

Proveri svoj VIN

Izbegni skupe popravke tako što ćeš proveriti istoriju vozila. Preuzmi izveštaj odmah!

Zaključak

Kupovina pouzdanog automobila je veoma težak zadatak. U to ime, koristeći online izveštaj o istoriji automobila, kupci mogu da otkriju pravo lice automobila i da izbegnu sve prevare. Zato je bolje da kupci ne veruju olako i da provere sve, na taj način će zasigurno izbeći prevare i sačuvati sebe dodatnih troškova.

Aivaras Grigelevičius

Autor članka:

Aivaras Grigelevičius

Aivaras je oduvek bio oduševljen automobilima još od malih nogu. Kasnije, ova strast prema vozinim objektima (i sve što ih okružuje) razvila se u karijeru automobilskog novinara. Od tada, Aivaras je pisao za nekoliko različitih časopisa, pokrivajući sve što ima gasnu pedalu. On gaju posebno mesto u svom srcu prema automobilima sa Alfa Romeo znakom.