carVertical

Dekoder i pretraživanje VIN broja motocikla za svaki motor, skuter ili ATV

Izveštaj o istoriji motocikla prema VIN broju

Kako koristiti VIN Dekoder

Naš VIN dekoder za motocikle je jednostavan za korišćenje. Evo kako funkcioniše:

 • Unesite VIN broj svog motocikla u polje "Unesite VIN broj".
 • Kliknite na "Dekodiraj VIN broj".

Dekoder VIN broja pruža kratku proveru VIN broja, garantujući da je VIN broj autentičan i odgovara detaljima vašeg motocikla. Dobićete kompletan izveštaj s istorijom za više detalja.

Šta je VIN broj motocikla?

Svi motocikli imaju jedinstveni VIN broj (identifikacioni broj vozila) u svrhe identifikacije. Proizvođači vozila počeli su koristiti VIN brojeve 1950-ih godina, ali novi sistem je i dalje imao nedostatke jer su se formati razlikovali među proizvođačima.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) Sjedinjenih Američkih Država standardizovala je format 1981. godine. Novi standard zahtevao je da sva motorna vozila i prikolice imaju jedinstveni 17-znakovni broj identifikacije vozila koji se sastoji od više delova sa specifičnim kodiranjem.

VIN broj možete pronaći na svom superbikeu, kruzeru, mopedu, ATV-u, kros motociklu i čak (povremeno) električnom trotinetu. Neki trkački motocikli možda nemaju VIN broj jer se ne mogu registrovati, ali ako je pogodan za vožnju po putevima - trebalo bi da ga možete pronaći. Imajte na umu da se lokacija VIN koda razlikuje u zavisnosti od tipa motocikla.

VIN broj se nalazi na nalepnici ili je urezan u metal i ne može se ukloniti, zameniti ili manipulisati njime.

Kako pronaći VIN broj svog motocikla

Lokacija VIN broja na motociklu

VIN broj je neophodan u različitim situacijama identifikacije vozila, pa ga proizvođači obično postavljaju na delove koji se ne mogu zameniti. Lokacije VIN broja na motociklima variraju prema proizvođaču, ali trebali biste ga pronaći blizu gornje cevi okvira (vrat viljuške), na bočnom delu okvira ili, u retkim slučajevima, na donjoj strani motora.

Ne zaboravite da proverite registracione i osiguravajuće papire motocikla jer takođe sadrže VIN broj. Obavezno se uverite da se brojevi u dokumentima i na motociklu podudaraju.

Koje informacije pruža VIN Dekoder iz izveštaja o istoriji motocikla?

Osnovna svrha VIN broja ostaje identifikacija vozila. Međutim, kupci polovnih motocikala mogu izvršiti brzu proveru VIN broja da ga dekodiraju i dobiju izveštaj o istoriji.

Uvek možete isprobati naš besplatan VIN dekoder kako biste se uverili da je VIN broj legitimno i otkrili osnovne podatke o motociklu, uključujući proizvođača, marku, model, godinu proizvodnje i listu opreme.

S druge strane, potpuni izveštaj o istoriji motocikla pruža vrednije informacije o prošlosti motocikla koje čak ni njegov vlasnik možda ne zna. Potpuna pretraga VIN broja motocikla na carVertical-u može otkriti:

 • Vraćanje broja pređenih kilometara
 • Evidencija o krađi
 • Oštećenja (ponekad sa fotografijama)
 • Datumi registracije i pregleda
 • Promene vlasništva
 • Informacije o nazivu motocikla
 • Konkretni problemi i povlačenja određenih modela

Zapisi iz istorije pomažu u proceni stanja motocikla i predviđanju mogućih troškova i bezbednosnih rizika. Ne štedite na potpunoj proveri istorije prilikom kupovine polovnog motocikla.

Koja je razlika između besplatne provere VIN broja motocikla i potpunog izveštaja o istoriji?

Naš besplatni VIN dekoder pruža samo osnovne podatke o identifikaciji vozila, a ti podaci su dostupni besplatno. Brza provera VIN broja otkriva proizvođača motocikla, model, godinu proizvodnje i listu opreme.

Međutim, zapisi o pređenoj kilometraži, istorija oštećenja, fotografije i ostali korisni podaci koji se pružaju u potpunim izveštajima o istoriji nisu dostupni besplatno. Sarađujemo sa aukcijama, osiguravajućim društvima, proizvođačima i drugim institucijama kako bismo pristupili pouzdanim bazama podataka širom sveta, čime osiguravamo da naši korisnici dobiju detaljne informacije.

Dekodiranje VIN broja motocikla

VIN brojevi motocikala koriste isti format kao VIN brojevi automobila: kombinacija od 17 znakova koji se mogu podeliti u više sekcija za dekodiranje. Pogledajmo različite sekcije broja identifikacije vozila:

Sekcija za svetskog proizvođača (WMI)

Prva 3 znaka VIN broja predstavljaju WMI kod koji jedinstveno identifikuje proizvođača motocikla:

 • Prvi karakter pokazuje zemlju u kojoj je motocikl proizveden. Znakovi na ovoj poziciji variraju od brojeva do slova, i svaka zemlja ima jedinstveni znak koji je predstavlja.
 • Drugi karakter prikazuje naziv marke. Na primer, "Y" označava "Yamaha", "S" označava "Suzuki", "K" ili "S" označava "Kawasaki".
 • Treći karakter je podela proizvođača ili tip motocikla (ATV, skuter, superbajk, kros motocikl itd.).

Sekcija za WMI može imati različitu strukturu ako motocikl nije masovno proizveden.

Sekcija za opis vozila (VDS)

Narednih 5 znakova čini sekciju za opis vozila (VDS), koja otkriva većinu detalja o motociklu. VDS otkriva brend, veličinu motora, tip i stil okvira. Značenje i raspored znakova u ovoj sekciji zavise od proizvođača.

Znak za proveru

Sigurnosni znak za proveru je neophodan kako bi se osiguralo da je VIN broj legitimno. Ovaj znak proizlazi iz posebne matematičke operacije koja sve ostale VIN znakove stavlja u formulu. VIN broj je netačan ili lažan ako rezultat ne odgovara znaku za proveru. VIN dekoderi izvode ovu operaciju tokom provere VIN koda.

Sekcija za identifikaciju vozila (VIS)

Sekcija za identifikaciju vozila sastoji se od poslednjih 8 znakova i govori nam o godini modela, mestu montaže i jedinstvenom serijskom broju motocikla.

Prilikom kupovine polovnog motocikla, uvek možete proveriti 10. znak, koji otkriva godinu modela: "1", "2" i drugi nadolazeći brojevi predstavljaju godine "2001", "2002" itd. Slovo "A" označava "2010", dok je "B" "2011" itd.

Zašto je provera VIN broja motocikla važna?

Motocikli se sudaraju, kradu, prevaranti manipulišu pređenom kilometražom i još mnogo toga. Niko ne želi da preplati za oštećenu robu. Još važnije, želite da budete sigurni da je motocikl koji kupujete bezbedan, a provera motocikla VIN broja će vam pomoći u tome.

I dok besplatna provera VIN broja motocikla pomaže da se utvrdi da je VIN autentičan (i potvrđuje druge osnovne detalje), potpuni izveštaj o istoriji otkriva različite pravne i fizičke probleme i omogućava vam da procenite potencijalne troškove.

Mnogi kupci polovnih motocikala su zavedeni niskim cenama motocikala sa naslovima za obnovu. Stručnjaci se slažu da je kupovina oštećenog motocikla u redu ako znate kakva je bila šteta i, ako je popravljena - koliko su dobre popravke. Zamena oštećenih delova i panela je jednostavna, ali oštećenja okvira su najgore i često nisu vredna popravke.

Izveštaj o istoriji vozila

Izbegni skupe popravke prostom proverom istorije vozila. Unesi broj šasije i preuzmi potpun izveštaj.

Pouzdan izvor informacija za više od 1.800.000 ljudi u preko 28 zemalja

 • autobild
 • topgear
 • Forbes
 • Blic