carVertical

Šta znači VIN?

Evaldas Zabitis

Evaldas Zabitis

Kao što svaki čovek ima jedinstveni matični broj, tako i svako motorno vozilo ima jedinstveni kod za identifikaciju koji se naziva VIN broj ( identifikacioni broj vozila ). Kao što se vaš JMBG ne menja nikada, ovaj kod je takođe jedinstven tokom voznog veka jednog automobila i omogućava nam da ga identifikujemo bilo gde i bilo kada. U ovom članku objasnićemo vam šta je VIN i gde možete da ga pronađete.

Bojiš se da ćeš kupiti krntiju?

Proveri bilo koji broj šasije (VIN) da saznaš istoriju vozila!

Preuzmi izveštaj

Gde mogu da pronađem VIN broj na automobilu?

VIN na automobilu, VIN lokacija, Gde pronaći VIN
Izvor: carVertical

VIN broj možete pronaći utisnutog na vašim automobilima ili u dokumentaciji vozila. Tačna VIN lokacija varira od modela do modela. Ipak, postoje mesta gde možete da ga pronađete:

  • Na dnu šoferšajbne – skoro svi moderni automobili imaju VIN pločicu sa vozačeve strane kontolne table, koja je vidljiva sa spoljne strane šoferke.
  • Ispod haube – VIN pločicu takođe možete naći ispod haube pored brave.
  • Na prednjem delu šasije – dostupan je preko otvora za točak i veća je verovatnoća da ćete tamo pronaći VIN kod starijih automobila.
  • Na ramu vrata sa vozačeve strane – VIN pločica se takođe može naći sa unutrašnje strane na ramu vrata kod vozača.
  • Pored rezervnog točka – ispod oplate prtjažnika takođe možete pronaći ovaj broj.

Lociranje VIN broja ( broj šasije ) je naročito važno ukoliko kupujete polovan automobil. Ukoliko se pitate kako locirati broj, dovoljno je da pogledate sliku gore, potražite pločice na pomenutim lokacijama i uporedite da li se brojevi slažu. Ukoliko se ipak ne slažu, smatrajte to “uzbunom” – možda ste naleteli na auto koji je ukraden! Broj šasije na saobraćajnoj može vam takođe pomoći prilikom upoređivanja i olakšati vam život u velikoj meri.

Gde mogu da pronađem VIN broj na motociklu?

VIN na motociklu
Izvor: carVertical

Nemaju samo automobili VIN – druga motorna vozila, uključujući motocikle, skutere, vozila za sve namene (ATV), kamp kuće (RV), i drugi tipovi vozila, takođe imaju ovaj broj.

Kao kod kola, proizvođači motocikala obično stavljaju VIN na delovima koji su nezamenljivi, ali tačna lokacija može da se razlikuje u zavisnosti od firme koja ga je napravila i modela. VIN motocikla uglavnom možete naći:

  • U blizini glave (upravljača) – prekontrolišite strukturu koja drži upravljač.
  • Na šini rama – probajte da potražite na šini koja drži prednji točak.
  • Na dnu motora.

Takođe, možete proveriti registraciju motocikla, kao i dokumente osiguranja – i ovi papiri uključuju VIN broj. Dobro se uverite da se brojevi slažu kako biste izbegli raznorazne probleme koji mogu nastati ukoliko postoje razlike između brojeva.

Kako izvršiti pretragu VIN broja?

Razne institucije i registri skupljaju podatke o vozilima, a ovaj broj im to u velikoj meri olakšava. U nekim državama dostupne su lokalne baze podataka za vozače koji mogu saznati više o istoriji automobila upotrebom VIN broja ili broja registracije.

Iako možete koristiti razne alatke za pretragu VIN-a, jedan od najboljih izbora je naš VIN dekoder broja. VIN broj šasije koji ćete uneti u naš dekoder omogućiće vam da nađete osnovne podatke o vozilu kao što su marka, model i tehničke karakteristike vozila. Nakon toga, možete dobiti kompletan izveštaj o istoriji vozila ( što nas najviše i zanima ), koji nam otkriva veliki broj informacija, uključujući istoriju kilometraže, oštećenja, čak i istorijske fotografije. Isprobajte najbolji VIN dekoder kako biste se uverili u ovo što ste upravo saznali.

Proveri svoj VIN

Proveri svoj VIN Izbegni skupe popravke tako što ćeš proveriti istoriju vozila. Preuzmi izveštaj odmah!

Zašto je VIN broj toliko važan?

Toliko puta smo pomenuli ovaj broj da ćete ga verovatno sanjati nakon čitanja ovog teksta. VIN broj šasije biće upotrebljen kad god budete želeli da registrujete automobil, podnesete zahtev za osiguranje ili izvršite bilo kakve slične radnje. To je suštinski deo „lične karte” vozila, tako da se mnoge zakonske promene i radnje beleže upravo preko ovog broja.

Uvek treba biti oprezan prilikom kupovine polovnih automobila. Prodavci su često namazani, žargonski rečeno, pa će pokušati da vam slože priču kako je njihov automobil „kao nov”, nije kraden, lupan ili havarisan, ali istorijski izveštaji često govore sasvim suprotno. Čak iako ih pitate gde se nalazi broj motora i krenu da vam vrdaju sa odgovorom, znajte da su nešto petljali, a iskusno su prećutali. Identifikacioni broj vozila ovde stupa na scenu i otkriva nam ono što pojedinci nisu. Zamislite samo da kupite auto za koji tvrde da je totalno ispravan i ukoliko je loše popravljen pre prodaje, rizikujete svoj život i živote putnika koje vozite zbog nedostajućih vazdušnih jastuka, ugrožene strukture ili pak nečeg drugog.

Na tržištu je uobičajeno prikrivanje ili menjanje VIN-a jer je veliki broj nepoštenih prodavaca polovnih automobila koji će na bilo koji način pokušati da izvuku korist od „naivnih” kupaca. VIN pločice se često seku, vare ili se čak preko postojećih pričvršćuju druge, iako je većina originalnih pločica pričvršćena pomoću šrafova koje nećete pronaći u redovnim prodavnicama. Iz ovog razloga, neophodno je osigurati da se svi VIN-ovi poklapaju i da ne poseduju znakove neovlašćenog pristupa.

Mnogi ljudi s punim pravom ne veruju prodavcima polovnih vozila i pre kupovine obavezno proveravaju istorijat automobila ili motocikla. Pogledajte na trenutak šta kompletan izveštaj o istoriji vozila može da vam otkrije:

  • Evidencija o krađi,
  • Poništavanje kilometraže,
  • Oštećenja,
  • Prošlo i predstojeće održavanje,
  • Prethodne prodaje,
  • Originalne specifikacije i oprema,
  • Istorijske slike,
  • Čeklista za kupce,
  • Promene vlasnika, tehnički pregledi i druge aktivnosti.

Svi ovi podaci dolaze iz legalnih izvora, uključujući centre za pregled vozila, državne registre, osiguravajuće kuće i agencije za sprovođenje zakona. Pogledajte naš primer izveštaja da biste saznali više o njegovim prednostima.

Kako rastumačiti VIN broj?

Kako rastumačiti VIN broj?
Izvor: carVertical

Upotreba prvih VIN brojeva datira još od 1950. godine, ali je format varirao u zavisnosti od proizvođača, što je činilo vozila težim za identifikaciju. NHTSA ( Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu ) je 1981. godine standardizovala trenutni VIN format. Kao rezultat toga, skoro svako vozilo koje je napravljeno nakon 1981. godine, ima jedinstveni kod od 17 znakova koji se mora postaviti na svako vozilo. Zahvaljujući tome, sada imamo više nego dovoljan broj informacija koje nam mogu otkriti tehničke karakteristike automobila i još mnogo toga.

Kako pročitati VIN broj
Izvor: carVertical

Svaki znak u identifikacionom broju vozila predstavlja određene karakteristike automobila. Ceo broj možemo podeliti na 4 dela zbog lakše navigacije:

  • VIN znakovi 1-3 (WMI): Odeljak za identifikaciju svetskog proizvođača sadrži tri znaka koji pokazuju gde je vozilo napravljeno kao i njegovog proizvođača. 
  • VIN znakovi 4-8 (VDS): Ovaj odeljak nam otkriva marku vozila, stil karoserije i veličinu motora što su ujedno i tehničke karakteristike vozila.
  • VIN znak 9: Ovo je sigurnosni broj vozila, tj. kontrolna cifra. Izračunava se matematičkom formulom u koju se stavljaju ostale VIN cifre.
  • VIN znakovi 10-17 (VIS): Ovaj broj nam otkriva serijski kod vozila. Sadrži 8 znakova, od kojih 2 pokazuju godinu modela i šifru fabrike gde je sklopljen, a poslednjih 6 cifara sadrže pomenuti serijski kod. 

Ukoliko želite da otkrijete informacije koje sadrži VIN broj kao što su specifikacije, fabrika gde je vozilo sklopljeno i proizvođača, morali biste da koristite neke od alata za dešifrovanje. Jednostavan VIN dekoder može to učiniti za vas u roku od nekoliko sekundi i otkriti sav VIN info koji vam je potreban.

Važna napomena: Imajte u vidu da se u identifikacionom broju vozila ne upotrebljavaju slova „O”, „I” i „Q” kako bi se izbegla zabuna sa brojevima 0, 1 i 9.

Česta pitanja

Evaldas Zabitis

Autor članka:

Evaldas Zabitis

Evaldas piše još od srednje škole i ima strast prema automobilima još od malena. Odmah nakon dobijanja vozačke dozvole, potrošio je svu svoju ušteđevinu na loše automobile kako bi provodio vreme popravljajući ih, vozeći ih i prodavajući ih. Evaldas je uvek zainteresovan za tehničke inovacije u automobilskoj industriji i aktivan je u diskusijama automobilskih zajednica.