Kompanija carVertical udvostručila prihode 2021. godine – a šta donosi budućnost?

Za carVertical, 2021. je bila burna godina. Kompanija je morala da se prilagodi uticaju kraha lanca snabdevanja izazvanog pandemijom, koji će se verovatno preliti i na budućnosti. Uprkos tom izazovu, uspeli smo da zabeležimo eksponencijalni rast, što nastavljamo čak i kada se suočavamo sa novom neizvesnošću – napadom Rusije na Ukrajinu.

Naš prihod se udvostručio u odnosu na 2020. godinu, kada smo zabeležili prodaju od 8,5 miliona evra. Usled agresivne marketinške strategije, ostvarili smo prihod od 17,7 miliona evra 2021. godine, uprkos tome što smo dodali svega nekoliko novih tržišta. 

S obzirom na taj uspeh, predviđa se da će 2022. godina biti godina proširenja za carVertical – uz pomoć fenomenalnog tima (koji se od prošle godine i više nego udvostručio), uhvatićemo se ukoštac sa uzbudljivim novim tržištima, čime ćemo kupcima polovnih automobila svuda približiti transparentnost.

Bojiš se da ćeš kupiti krntiju?

Proveri bilo koji broj šasije (VIN) da saznaš istoriju vozila!

Kriza u lancu snabdevanja i carVertical

Zbog globalne krize sa poluprovodnicima, ponuda polovnih automobila na nekim tržištima je opala za 40%. Jednostavno rečeno, proizvođači odlažu isporuku novih automobila kupcima, zbog čega se ta vozila ne pojavljuju ni na tržištu polovnjaka.

Pošto vozačima dostavljamo izveštaje o istoriji automobila, direktno smo osetili posledice te krize. Međutim, to nas nije sprečilo da ostvarimo finansijske ciljeve. 

Kako nam je to pošlo za rukom? 

Uprkos razmišljanjima da kompenzujemo pad potražnje proširenjem na nova tržišta, rast prihoda je pretežno usledio jačanjem pozicija u Srednjoj i Istočnoj Evropi, kao i na američkim tržištima. Mnogo smo uložili u podatke, pružajući korisnicima bolje usluge i poboljšavajući njihovo iskustvo, istovremeno primenjujući razne agresivne marketinške strategije u ciljnim zemljama. U portfolio smo 2021. godine dodali samo dva nova tržišta: Dansku i Veliku Britaniju.

Čak smo zabeležili skok broja zaposlenih sa 36 početkom 2021. godine na 76 koliko nas ima sada. Nekima se može učiniti da je taj broj nizak s obzirom na prihode. A zapravo, to je doprinelo da kompanija carVertical bude naročito otporna u okolnostima testiranja: „zapošljavamo sporije“ i angažujemo iskusne stručnjake koji kod nas dolaze sa namerom da se dugo zadrže. Usled toga oformili smo mali ali veoma prilagodljiv tim koji ulaže u svoju budućnost.

Širenje na druga tržišta planirano za 2022. godinu

Aktuelni krah lanca snabdevanja nije jedina kriza koja utiče na automobilska preduzeća. Rat u Ukrajini ne samo da je potresao svakoga, već je u velikoj meri uticao i na tržišta u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Kad je rat počeo, odmah smo prekinuli poslovanje u Rusiji i Belorusiji. Uz to, carVertical pruža finansijsku podršku Ukrajini i pridružujemo se svima u nadi da će se rat uskoro završiti.

Bez obzira na to, očekujemo da ćemo 2022. godine povećati prihod kompanije na 25 miliona evra, delimično osvajanjem novih tržišta. Već smo počeli da pružamo usluge u Australiji, Španiji i Meksiku. Pored toga, Južnoafrička Republika, Holandija, Portugalija, Brazil, Gruzija, UAE, Kanada i Portoriko su među zemljama u kojima se nadamo da ćemo u budućnosti biti prisutni.

Taj plan ima i svoje izazove: pre nego što ponudimo izveštaje o automobilima u određenoj zemlji, prvo moramo da pribavimo podatke. Čim nam timovi za proizvode i podatke daju zeleno svetlo, možemo početi da ulažemo u marketing da bismo doprli do potencijalnih kupaca i edukovali ih o značaju provere istorije automobila.

Štaviše, od početka rada, kompanija carVertical je orijentisana na automobile – što će se u bliskoj budućnosti promeniti iskorakom na tržište motocikala. 

Već dugo pripremamo ovaj potez. Stalno dobijamo upite od ljubitelja motocikala, zbog čega je postalo očigledno da treba da iskoristimo tu priliku. Već sada, pre kupovine motocikla, njegova istorija se može proveriti na sajtu carVertical. Naši kapaciteti u ovoj oblasti nastaviće da rastu tokom 2022. godine.

Vizija budućnosti kompanije carVertical i posle 2022. godine

Kompanija carVertical već je privukla pažnju fondova rizičnog kapitala, željnih ulaganja u našu kompaniju. Međutim, u ovoj fazi razvoja planiramo da proizvode širimo organski. 

Tokom prošle godine naučili smo mnogo o našim klijentima, njihovim potrebama, navikama i neizvesnosti sa kojima se suočavaju. To iskustvo nam je otvorilo oči i pružilo dugoročnu viziju poslovanja. Želimo da napravimo ekosistem, koji seže mnogo dalje od provere istorije automobila. Ukratko, planovi za budućnost su nam vrlo uzbudljivi.

Proširenje portfolija kompanije carVertical je složen proces koji će dugoročno zahtevati spoljna ulaganja. Za sada nastavljamo da razvijamo usluge i širimo se na nova tržišta.

Tadas Švenčionis

Tadas je glavni urednik carVertical bloga. Kao zaljubljenik u sve što se tiče automobila i tehnologije, on se trudi da složene teme učini jednostavnim i zanimljivim - jer, na kraju krajeva, kakva je korist od priče ako je niko ne razume. Tadas provodi svoje slobodne dane čitajući, igrajući video igre, i donoseći muziku koju niko nije tražio u Viljnus, Litvaniju.