carVertical

Kako izbeći kupovinu oštećenog automobila kao što je izbegao Igor iz PetrolHeads Auto Vloga

Tadas Švenčionis

Tadas Švenčionis

Kupiti polovan automobil nije tako lako kao što mislite. Tržište polovnih vozila je puno prevaranata i nepoštenih prodavaca koji igraju prljave igre da bi zaradili koji euro.

Igor, Jutjuber iz PetrolHeads Auto Vloga, objavio je video u kome deli svoje iskustvo kupovine polovnog Mini Cooper S. Iako je cena automobila bila odlična, poznati srpski vloger ubrzo je otkrio da vozilo krije mnoge tajne.

Saznajte kako se priča o Igoru odvijala i kako vam carVertical može pomoći da izbegnete prevarante!

Tražiš pouzdan auto?

Dobro održavan i neoštećen automobil je najpouzdaniji! Proveri bilo koji VIN kod da bi bio siguran da ne kupuješ krntiju:

Preuzmi izveštaj

Kada prvi utisak zavara

„Automobil je na prvi pogled izgledao dobro: sedišta su bila dobro očuvana, bez ogrebotina ili neravnina na vratima. Sudeći po unutrašnjosti, Minijeva kilometraža je delovala legitimno“, priča Igor o svom prvom utisku.

Prodavac na snimku je tvrdio da je automobil u Srbiju iz Nemačke uvezao zastupnik i da ga je kupio tek prošle godine. Međutim, prednji branik i krilo se nisu savršeno uklapali, što je izazvalo trenje pri zatvaranju vrata. Takođe se činilo da su zadnji branik i prtljažnik ofarbani u različite boje.

Kada je Igor proverio broj šasije automobila na carVertical-u, izveštaj istorije vozila je otkrio da je Mini Cooper u prošlosti pretrpeo ozbiljna oštećenja. Vrednost Minijeve štete procenjena je na oko 10.000-15.000 eura. Fotografije takođe nisu izgledale dobro – jasno se moglo videti da je prednji deo automobila teško oštećen.

Kako izbeći kupovinu automobila u lošem stanju

„Prodavac nije bio iznenađen kada je video fotografije svog automobila. Verovatno zato što je znao da će ga prodati u svakom slučaju. Nadamo se da ćemo upozoriti druge kupce polovnih automobila da budu svesniji i pozvati prodavce da budu pošteniji“, rekao je Igor posle neuspešnog posla.

Najverovatnije je ovaj crveni Mini Cooper već prodat i vozi se ulicama Srbije. Nažalost, možda nije bezbedno voziti oštećeno vozilo i verovatno će zahtevati više novca za održavanje kako vreme bude odmicalo.

Kupci ne bi trebalo da slepo veruju prodavcima, jer polovni automobili mogu sakriti mnoge nedostatke. Nije samo važno da temeljno proverite unutrašnjost i eksterijer vozila, već i da dobijete izveštaj o istoriji. U suprotnom, možete kupiti kompletno smeće i teško ga prodati.

Evo kako vam izveštaj o istoriji može pomoći pri kupovini polovnih automobila.

Otkrivanje skrivenih oštećenja

Čak i ako je automobil imao višestruka oštećenja tokom svog životnog veka, izveštaj o istoriji će pokazati kada su ta oštećenja zabeležena i njihovu procenjenu vrednost. Kada je automobil pretrpeo ozbiljnu štetu, koja prelazi desetine hiljada eura, trebalo bi da se obratite mehaničaru pre kupovine.

šteta

Uočavanje pređene kilometraže

Pređena kilometraža automobila se beleži:

  • u salonu;
  • kada se promeni vlasništvo;
  • kada se odveze na servis;
  • prilikom tehničkog pregleda.

carVertical prikuplja ove podatke iz različitih izvora, tako da možete videti kako se kilometraža automobila menjala tokom godina. Ako je kilometraža u nekom trenutku bila izračunata, izveštaj o istoriji bi vam to otkrio.

kilometraža

Evidencija o krađi

Ako kupite ukradeno vozilo, imaćete problema sa policijom. Oni će vam oduzeti auto i nećete dobiti novac nazad. Zato je ključno da proverite istoriju automobila da biste videli da li ima evidenciju o krađi.

Evidencija o krađi

Proveri svoj VIN

Izbegni skupe popravke tako što ćeš proveriti istoriju vozila. Preuzmi izveštaj odmah!

Ovo su ključni elementi koji će vam pomoći da odlučite da li uopšte vredi upoznati prodavca i kupiti vozilo. Međutim, izveštaj o istoriji takođe sadrži tehničke specifikacije automobila, uobičajene nedostatke, informacije o povlačenju sa tržišta i druge informacije.

Da nije izveštaja o istoriji, Igor bi verovatno kupio Mini Cooper i potrošio mnogo novca na održavanje. Obično oštećeni automobili imaju ugrađene jeftine delove, a popravke se ne rade uvek kako treba. Nadamo se da će ova priča naučiti naše čitaoce da preduzmu mere predostrožnosti prilikom kupovine automobila. U suprotnom, možda rizikujete ne samo svoj novac, već i svoju sigurnost.

Tadas Švenčionis

Autor članka:

Tadas Švenčionis

Tadas je glavni urednik carVertical bloga. Kao zaljubljenik u sve što se tiče automobila i tehnologije, on se trudi da složene teme učini jednostavnim i zanimljivim - jer, na kraju krajeva, kakva je korist od priče ako je niko ne razume. Tadas provodi svoje slobodne dane čitajući, igrajući video igre, i donoseći muziku koju niko nije tražio u Viljnus, Litvaniju.