carVertical

Istraživanje: Kojim automobilima najviše pada vrednost?

Karolis Bareckas

Karolis Bareckas

Čim izađete iz salona u svom novom automobilu, on odmah gubi dobar deo svoje maloprodajne cene. Dok vrednost automobila nastavlja da se smanjuje tokom vremena, nekim modelima ona brže pada. U svetlu ovoga, odlučili smo da istražimo koji brendovi automobila najviše gube na vrednosti.

Polovnjaci kriju dosta tajni

Otkrij ih sve! Samo ubaci broj šasije (VIN) i klikni na dugme:

Preuzmi izveštaj

Objašnjenje pada vrednosti i preostale vrednosti automobila

Pad vrednosti automobila je razlika između cene koju ste platili za automobil i njegove vrednosti kad ga prodajete:

  • Ako ste kupili auto za 100.000 USD i prodali ga za 20.000 USD za 10 godina, vašem automobilu je pala vrednost za 80%.
  • To bi značilo da je njegova preostala vrednost 20%.

Iako su kilometraža i starost dva faktora koja utiču na cenu vozila, razni brendovi automobila gube vrednost različitom brzinom. Generalno, najviše vrednosti zadržavaju kamioni, SUV-ovi bazirani na kamionima i sportski automobili.

  • Za potrebe ovog istraživanja, uglavnom smo zainteresovani za apsolutnu preostalu vrednost datog brenda automobila – tačku preko koje vrednost automobila više ne pada.

Preostala vrednost je jedna od osnovnih mera kad se razmatra lizing novog vozila. Ako dva modela koštaju isto, ali se očekuje da će imati različitu preostalu vrednost za nekoliko godina, i vaše mesečne rate će se razlikovati. Ako kupite automobil sa dobrom preostalom vrednošću, moći ćete da ga prodate po višoj ceni u poređenju sa modelima kojima brže pada vrednost.

Da bismo utvrdili kojim brendovima automobila najviše pada vrednost, analizirali smo više od 72 miliona jedinica podataka između 2019. i 2022. godine u SAD, Evropi i Australiji. Hajde da pogledamo glavne zaključke.

Top 5 brendova automobila sa najboljom preostalom vrednošću

Top 5 brendova automobila sa najboljom preostalom vrednošću

1. Porsche (-64,4%)

Iako Porsche proizvodi sportske automobile, njegovi modeli su dovoljno praktični za svakodnevnu vožnju. 911 je verovatno jedan od najlegendarnijih automobila u automobilskoj istoriji, sa ogromnim brojem obožavalaca. Nije ni čudo što je potražnja veća od ponude. Porsche-ovi automobili su pouzdani, izdržljivi i imaju prepoznatljiv izgled koji privlači kupce.

Međutim, najnoviji Porsche-ovi modeli, kao što su Cayenne i Panamera, obično imaju manju preostalu vrednost od 911.

2. Jeep (-84,4%)

Vozila marke Jeep su poznata po izdržljivosti i visokim performansama na asfaltnim i makadamskim putevima. Iako su njihovi troškovi održavanja možda iznad proseka i nisu štedljivi potrošači goriva, Jeep ima odane kupce koji ignorišu te stvari.

Wrangler je jedan od najpopularnijih Jeep-ovih modela, čiji se klasični dizajn nije mnogo promenio od svog početnog izdanja 80-ih. Jeep nudi Wrangler u 10 verzija, tako da čak i najizbirljiviji vozači mogu da nađu neki koji im se sviđa. Sa V6 i V8 motorima, Wrangler je definitivno vozilo koje će vam pomoći da preživite i najteže uslove.

3. Mini (-85,5%)

Dobra inženjerska rešenja, moderan dizajn i vrhunski kvalitet enterijera pretvorili su MINI u legendu. MINI je prvi put predstavljen 1959. godine, kada je bio prvi mali automobil sa pogonom na prednje točkove. Otkako je nastao, MINI nudi vozila sa kvalitetima trkačkih automobila i upadljivim izgledom, zabavna za vožnju.

MINI je uvek bio popularan među poznatim ličnostima i imao je zapažena pojavljivanja u filmovima i TV serijama, što je podiglo popularnost i reputaciju tog brenda još više.

4. Land Rover (-86,3%)

Land Rover nudi SUV-ove premijum klase koji kombinuju raskošna rešenja enterijera i tehnologije sa terenskim kvalitetima. Range Rover, Discovery i Defender su vozila neskromne cene, za kojima mnogi žude. Iako mnogi vlasnici nikada maksimalno ne iskoriste mogućnosti Land Rover-ovog pogona na sva četiri točka, to vozilo je samo po sebi simbol statusa i bogatstva.

Čak i kraljica Elizabeta ima Land Rover. U stvari, neki procenjuju da je posedovala oko 30 Land Rover-a tokom svoje vladavine, čime je podržala jednog od najpoznatijih britanskih proizvođača automobila.

5. Jaguar (-86,7%)

Baš kao i drugi automobili sa ove liste, Jaguari su otmeni, luksuzni i privlačni. Iako se Jaguari dugo godina nisu smatrali pouzdanim, najnoviji modeli dokazuju da su kritičari pogrešili.

Jaguar je postao poznat po proizvodnji sportskih automobila i luksuznih limuzina, ali je nedavno zakoračio na tržište SUV-a i EV-a da bi proširio ponudu.

Neki od najranijih Jaguara (poput 1966 XJ13) koštaju milione dolara, ali možete naći polovne modele čak i za nekoliko hiljada. Kad kupujete Jaguar, plaćate brend. Čak i polovni Jaguari mogu biti skupi, što povećava ukupnu preostalu vrednost brenda.

Top 5 brendova automobila kojima najbrže pada vrednost

Top 5 brendova automobila kojima najbrže pada vrednost

1. Chrysler (-96,8%)

Ako kupite novi Chrysler, za 25 godina njegova vrednost će pasti na 3,2%, što ga čini automobilom sa najvećim padom vrednosti na našoj listi. Tokom godina, Chrysler je opozvao mnogo modela i imao mnogo pritužbi kupaca.

Čini se da najnoviji modeli Chrysler-a imaju manje problema, ali će kupcima možda trebati vremena da mu se vrate. Nije ni čudo što Chrysler automobili imaju malu preostalu vrednost i što nisu popularni na tržištu polovnjaka.

2. Audi (-96,2%)

Iako je Audi jedan od najcenjenijih nemačkih brendova automobila, njegovim automobilima brzo pada vrednost. Audi pruža vozačima vrhunska inženjerska rešenja, ali su troškovi održavanja veći nego kod klasičnih modela. Na tržištu polovnjaka, kupci često žele da uštede i obično nisu spremni da plate luksuz koji skuplji modeli mogu da ponude.

Ako cenite odličan utisak pri vožnji i visok kvalitet, svakako treba da izaberete Audi. Međutim, kupovina novog sa garancijom je mudrija od ulaganja mnogo novca u popravke iz sopstvenog džepa.

3. Seat (-95,8%)

Seat deli mnoge delove sa Volkswagen-om, što ga čini pouzdanim i cenjenim brendom. Pored toga, Seat je pristupačniji i jeftiniji za popravku, čime je privlačniji za vozače-početnike.

Uprkos svemu tome, Seat-ovi automobili na kraju dostižu nisku preostalu vrednost, od svega 4,2% (nakon 29 godina). Zašto Seat-ima toliko pada vrednost? Ako uporedite Seat-ove modele kao što je Ibiza sa njihovim direktnim konkurentima kao što su Peugeot 208 ili Citroen C4, primetićete da su Seat-i malo konzervativniji i manje vizuelno moderni. Ibiza je dobar izbor za nekoga ko želi da uštedi, ali to nije auto koji se ističe na ulici.

4. Škoda (-95%)

Škoda je još jedan od brendova na ovoj listi koje spadaju u Volkswagen-ovu grupaciju. Međutim, njeni modeli su jeftiniji i obično imaju manju preostalu vrednost. Iako to nisu najatraktivniji automobili na tržištu, Škoda je stekla reputaciju pouzdanog porodičnog automobila.

Kao i kod Seat-a, niska preostala vrednost Škode ima više veze sa manjkom uzbuđenja nego manjkom kvaliteta. S druge strane, iako vrednost Škode tokom godina značajno opada, kupovina polovne je dobra pogodba.

5. Infiniti (-94,7%)

Infiniti se smatra premijum brendom automobila, ali nije prestižan kao Mercedes-Benz ili Lexus. Potražnja za korišćenim Infiniti-jevim modelima je niska, što znači da im vrednost brzo pada. Stručnjaci za automobile često tvrde da Infiniti nije pronašao svoj identitet i često ga nazivaju „brend koji bi voleo da spada u luksuzne“.

Polovni automobili dostižu najnižu vrednost u različitim godinama

Polovni automobili dostižu najnižu vrednost u različitim godinama

Prosečna starost kad vozila dostignu najnižu preostalu vrednost je 20–23 godine. Međutim, to znatno varira od brenda do brenda.

Porsche i MINI najmanje koštaju kad imaju 15 godina. Kad dostignu to godište, vrednost ponovo počinje da im raste. Suzuki, Isuzu, Kia i Dacia su u suprotnoj priči – dostižu cenovno „dno“ sa 30 godina.

Zašto polovni automobili imaju drugačiju vrednost?

Uzmimo na primer brendove Toyota i BMW. Toyota automobili dostižu najnižu vrednost sa 19 godina, dok je kod BMW-a to 21. godina. Toyota ima preostalu vrednost od 11,3% (-88,7%), a BMW 6,2% (-93,8%). Koji faktori uzrokuju te razlike?

BMW i drugi brendovi luksuznih automobila obično imaju funkcije i tehnološka poboljšanja koja kupci polovnjaka ne cene. Ako možete da priuštite novi BMW, Mercedes-Benz ili Land Rover, verovatno želite sav luksuz i inovacije koje možete da dobijete. Osoba koja traži polovan automobil daje prednost ceni i troškovima održavanja u odnosu na funkcije.

Toyota ima mnogo više kupaca od BMW-a, jer nudi pristupačne a pouzdane automobile. Tokom godina, Toyota je stekla dobru reputaciju među vozačima: njena vozila se ne kvare često, a troškovi održavanja su relativno niski.

Kako izračunati pad vrednosti automobila

Iako je relativno lako predvideti vrednost novog automobila za 3 godine, stvari postaju komplikovanije kad se prebaci starost od 10 godina. Možete naći razne kalkulatore pada vrednosti automobila na internetu, ali nemojte im bezuslovno verovati.

Pošto proizvođači automobila obično nude veliki izbor modela, svi oni dostižu najnižu vrednost različitim brzinama. To zavisi od više faktora, u koje spadaju troškovi održavanja, motor, pouzdanost, zadovoljstvo potrošača i koliko je ukupno proizvedeno jedinica određenog modela.

Evo jednog klasičnog primera. Devedesetih, BMW je napravio samo 891 jedinicu modela M5 E39 Touring. Njih 20 je imalo posebno ime Elekta i pravljeni su za italijansko tržište. Pored 3,8-litarskog motora od 335 KS, Elekta je takođe imala naročitu boju karoserije i dizajn enterijera. Naći polovnu Elektu danas je kao traženje igle u plastu sena, a uz to budite spremni da potrošite najmanje 100.000 USD ako mislite da je parkirate u svojoj garaži.

Ako tražite polovan automobil, uvek prvo proverite njegovu istoriju na https://www.carvertical.com/rs. Dovoljno je da unesete broj šasije i saznaćete da li je kilometraža automobila prava, da li je vozilo učestvovalo u nezgodama i kada je vozilo registrovano. Ponekad prodavci kriju istoriju automobila, posebno ako je vozilo pretrpelo teža oštećenja u prošlosti.

Proveri svoj VIN

Izbegni skupe popravke tako što ćeš proveriti istoriju vozila. Preuzmi izveštaj odmah!

Suština

Iako većini automobila pada vrednost tokom godina, nekim modelima kao što je Elekta raste popularnost, pa čak koštaju i više nego na dan silaska sa proizvodne trake. Ako kupujete običan auto, verovatno će završiti na deponiji za 20–30 godina. Međutim, Porsche ili Jaguar će trajati mnogo duže i dugoročno mogu čak biti dobra investicija.

Česta pitanja

Karolis Bareckas

Autor članka:

Karolis Bareckas

Karolis je automobilski pisac koji se fokusira na industrijski deo stvari. Njegov cilj je da obrazuje čitaoce i podstake transparentnost na tržištu polovnjaka. Sa strašću za pripovedanje priča i bogatim iskustvom pisanja u raznim poljima, Karolis uživa u deljenju svog znanja i širenju reči o automobilskim i tehničkim temama. Takođe je veliki fan muscle automobila i dugih putovanja.