carVertical

Istraživanje: Koje zemlje imaju najveći procenat automobila sa lažnom kilometražom?

Karolis Bareckas

Karolis Bareckas

Statistike pokazuju da obično provedemo 3 do 5 godina vozeći isti automobil. To znači da postoje 2 ili čak 3 prilike da nas prodavci prevare u jednoj deceniji! Dakle, koliko je danas zaista rizično kupiti polovan automobil?

Ispostavilo se da odgovor zavisi od zemlje u kojoj živite.

Za početak godine, odlučili smo da otkrijemo kako učestalost vraćanja kilometraže varira od zemlje do zemlje. Tako smo sproveli istraživanje, posmatrajući približno 900.000 izveštaja o istoriji automobila prikupljenih tokom 2021.

Čitajte dalje za nalaze našeg istraživanja, kao i savet o tome kako da izbegnete automobile sa vraćenom kilometražom.

Potrebna ti je pomoć oko kupovije polovnjaka?

Unesi VIN kod da saznaš više o bilo kom vozilu!

Preuzmi izveštaj

Centralna i Istočna Evropa su leglo prevara vezanih sa kilometražu

Слуцајеви врацене километразе по земљи
Izvor: carVertical

Konkretno, baltičke zemlje kao jedinica imaju najgore brojke na osnovu naših otkrića. Letonija je na prvom mestu, sa preko 24% proverenih vozila koje pokazuje znake neovlašćenog otvaranja odometra. Ne zaostaju ni Estonija i Litvanija, koje zauzimaju 3. i 4. mesto.

Doduše, baltičke zemlje su malo tržište. Kada je reč o velikom broju vozila sa ovom vrstom prevare, trebalo bi da pogledamo dalje na istok i jug, na zemlje poput Rumunije (2. mesto), koja ima stopu vraćanja kilometraže od skoro 20%, kao i na Rusiju i Ukrajinu.

Takođe se ističu Poljska (12%) i Mađarska (14%), kao i Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska i Srbija, gde oko 10% svih automobila ima vraćenu kilometražu.

Ovaj problem je manje rasprostranjen u bogatijim zapadnoevropskim zemljama, gde ljudi imaju tendenciju da kupuju novije automobile. Ali ipak, problem je i tamo učestaliji nego što većina misli!

Koliko je skupa prevara lažne kilometraže?

Problem kod prevara kilometraže je što je to „tih “, ali skup problem. Prema podacima Evropske komisije, prevara sa kilometražom uzrokuje štetu od oko 9,6 milijardi evra godišnje.

Mnogi polovni automobili u istočnoj Evropi dolaze sa tržišta Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije i Italije. Čak 30%-50% ovih automobila koji se prodaju preko granica imaju lažnu kilometražu. i dok ekonomsku štetu može biti teško izračunati, mehanizam je prilično jednostavan:

● Kada kupite automobil sa lažnim očitavanjem kilometraže, preplaćujete (približno 25%)

● Na kraju ćete platiti još više za popravke

● Biće vam zaista teško da prodate automobil u budućnosti

Kako izbeći automobile sa vraćenom kilometražom

Nažalost, nemamo razloga da verujemo da će prevara sa odometrom postati manji problem u 2022. godini i kasnije. Ovaj zločin je teško kazniti, kako zbog toga što je krivce teško pronaći, tako i zbog toga što kazne nisu baš česte.

Ovde, opet, vidimo razliku između zapadne Evrope, gde je pomeranje brojača kilometara unazad ozbiljan zločin i vlasti su sposobnije da ga sprovedu, i istočne Evrope, gde to jednostavno nije toliko strašno.

Stoga, najbolje za kupca je da uradi proveru istorije automobila. Ako pogledate broj šasije bilo kog automobila, možete videti kako se njegova kilometraža menjala tokom vremena. Ovo će vam pomoći da izbegnete prevarante i izaberete samo automobile sa stvarnim očitavanjem brojača kilometara.

S obzirom na nedostatak čipova koji muči proizvođače automobila, tržište polovnih automobila će verovatno biti popularnije nego ikada, pa je dobro biti spreman na sve trikove koje vam prodavci mogu pripremiti!

Proveri svoj VIN

Izbegni skupe popravke tako što ćeš proveriti istoriju vozila. Preuzmi izveštaj odmah!

Karolis Bareckas

Autor članka:

Karolis Bareckas

Karolis je automobilski pisac koji se fokusira na industrijski deo stvari. Njegov cilj je da obrazuje čitaoce i podstake transparentnost na tržištu polovnjaka. Sa strašću za pripovedanje priča i bogatim iskustvom pisanja u raznim poljima, Karolis uživa u deljenju svog znanja i širenju reči o automobilskim i tehničkim temama. Takođe je veliki fan muscle automobila i dugih putovanja.