carVertical

Wat is een VIN nummer?

Evaldas Zabitis

Evaldas Zabitis

Elk voertuig heeft een unieke code om makkelijk geïdentificeerd te worden: een VIN (voertuigidentificatienummer). Deze code verandert niet gedurende de levensduur van het voertuig en laat je het altijd en overal identificeren. In dit artikelen leggen we uit wat een VIN nummer (chassisnummer) is en waar je het kan vinden.

Bang om een wrak te kopen?

Controleer iedere VIN om de voertuighistorie te ontdekken!

Krijg rapport

Waar kan ik het VIN nummer vinden van een auto?

Waar kan ik het VIN nummer vinden van een auto?
Source: carVertical

Je kunt het VIN nummer gestempeld zien op je auto en je documenten. Hoewel de exacte VIN plekken variëren per model, hier is een overzicht waar je ze ongeveer kan vinden:

  • Aan de onderkant van de voorruit – bijna alle moderne auto’s hebben een VIN plaatje aan de bestuurderskant van het dashboard, dat zichtbaar is door de voorruit (vanaf buiten).
  • Onder de motorkap – je kunt het VIN plaatje onder de motorkap vinden, naast de vergrendeling. 
  • Aan de voorkant van het frame – je komt hier via de wielkast; al zul je de VIN hier eerder vinden als het een oudere auto is. 
  • Aan de zijkant van de bestuurderskant – sommige auto’s hebben een VIN plaatje aan de binnenkant van de bestuurderskant (deur). 
  • Naast het reservewiel – je kunt het VIN nummer mogelijk vinden onder de bekleding van je kofferbak, naast het reservewiel. 

Het ontdekken van het VIN nummer is vooral belangrijk als je een tweedehands auto aanschaft. Let op deze plaatjes op verschillende plekken en zorg ervoor dat alle nummers overeenkomen. Als dat niet zo is, zie het dan als een waarschuwing – het is misschien zelfs een gestolen auto!

Waar kan ik het VIN nummer vinden van een motor?

Waar kan ik het VIN nummer vinden van een motor?
Source: carVertical

Niet alleen auto’s hebben VIN nummer – andere motorvoertuigen en met name motoren, scooters, ATVs, RVs en andere voertuigen hebben ze ook.

Net zoals bij auto’s, zetten fabrikanten de VIN op onvervangbare onderdelen, maar de exacte plaats kan verschillen. Dit hangt af van zowel de fabrikant en het model. Vaak vind je de VIN (chassisnummer) van het motorvoertuig:

  • Bij het stuur – bekijk de structuur waar de handgreep aan vast zit.
  • Op de framebalk – kijk naar de balk waar het voorwiel aan gekoppeld zit.
  • Aan de onderkant van de motor.

Je kunt ook de registratie van de motor controleren en het verzekeringspolis – hier kun je normaal gesproken ook de VIN vinden. Let goed op dat de nummers overal hetzelfde zijn.

Hoe zoek je een VIN nummer op?

Verschillende registers en instituten verzamelen voertuiggegevens, dat gevonden kan worden door middel van het VIN nummer. Sommige landen hebben zelfs lokale gegevensbanken voor bestuurders om de autohistorie op te vragen aan de hand van het VIN nummer (chassisnummer) of het kentekennummer.

Hoewel je verschillende middelen kunt vinden om de VIN op te zoeken, één van de makkelijkste manieren is onze VIN decoder. Door de VIN van je voertuig in te voeren in onze decoder, zie je de basisgegevens over de productie, model en technische details. Daarna kun je een volledig rapport ontvangen over de historie waar nog veel meer informatie in staat, zoals de kilometerstand, schade en zelfs historische foto’s.

Controleer je VIN

Voorkom dure problemen door de voertuighistorie te controleren. Krijg gelijk een rapport!

Kies invoermodus: VIN nummer of kenteken

Waarom is het chassisnummer zo belangrijk?

Een VIN nummer (chassisnummer) wordt gebruikt als je een auto wilt registreren, een claim wil indienen bij de verzekering, de registratie wil aanpassen of vergelijkbare acties wilt uitvoeren. Het is een belangrijk deel van de voertuigidentificatie, veel juridische en wettelijke veranderingen en acties worden met dit nummer vastgelegd. 

Een chassisnummer speelt ook een grote rol bij het kopen van tweedehands voertuigen. Iedere auto of motor op de weg kan ernstig beschadigd zijn of zelfs gestolen. Hoewel tweedehands verkopers vaak zeggen dat hun auto’s schadevrij zijn, laten historierapporten vaak de waarheid zien. Het rijden van een slecht gerepareerde auto kan gevaarlijk zijn door ontbrekende airbags of een verzwakte structuur.

Sabotage van de VIN komt regelmatig voor; oneerlijke tweedehands verkopers zoeken naar manieren om te profiteren. Ze snijden, lassen en bevestigen andere VIN plaatjes, terwijl de meeste plaatjes bevestigd worden met klinknagels, die je niet in iedere winkel vindt. Daarom moet je goed opletten dat alle chassisnummers overeenkomen en is het belangrijk dat je geen teken van sabotage opmerkt.

Veel mensen (en ze hebben goede reden) vertrouwen tweedehands verkopers niet en vragen een historierapport op, voordat ze een auto of motor aanschaffen. Dit is wat een volledig voertuighistorierapport kan onthullen:

  • Diefstalgegevens
  • Kilometerfraude
  • Schade
  • Eerdere en aankomende onderhoudsbeurten
  • Eerdere verkoop
  • Originele specificaties en uitrusting
  • Historische foto’s
  • Checklist voor kopers
  • Eigenarenhistorie, APK, en andere activiteiten

Alle gegevens komen van betrouwbare bronnen, inclusief voertuiginspectiecentra, overheidsinstanties, verzekeringsbedrijven en juridische bedrijven. Zie ons voorbeeldrapport om de voordelen te ontdekken. 

Hoe lees je een VIN nummer

Hoe lees je een VIN nummer
Source: carVertical

De eerste chassisnummers (VIN nummers) werden gebruikt in de jaren 50, maar de indeling verschilde per fabrikant, waardoor het moeilijker was om voertuigen te identificeren. De NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) ontwikkelde de huidige VIN-indeling in 1981. Hierdoor heeft bijna ieder voertuig dat na 1981 gemaakt is de unieke code van 17 tekens dat op ieder voertuig moet zitten.

Hoe lees je een VIN nummer
Source: carVertical

Elk teken in het voertuigidentificatienummer weergeeft specifieke informatie over een voertuig. Een heel nummer kan opgedeeld worden in 4 delen om het opzoeken makkelijker te maken.

  • VIN tekens 1-3 (WMI): De WMI (World Manifacturer Identifier) bevat 3 tekens dat weergeeft waar het voertuig is gebouwd en de fabrikant zelf.
  • VIN tekens 4-8 (VDS): De VDS (Vehicle Descriptor Section) informeert je over het merk, carrosserievorm en cilinderinhoud.
  • VIN teken 9: Dit is de beveiligingscode van het voertuig, ook wel bekend als het controlecijfer. Het wordt berekend door alle VIN cijfers in een wiskundige formule te zetten.
  • VIN tekens 10-17 (VIS): De VIS (Vehicle Identifier Section) bestaat uit 8 tekens, waarvan 2 het modeljaar en de fabriekscode weergeven. De laatste 6 cijfers vormen het serienummer van het voertuig.

Elk detail, fabriekscode, fabrikant en andere eigenschappen worden weergegeven in het VIN nummer (chassisnummer), dus je moet een VIN decoder gebruiken om de informatie te onthullen. Met een simpele VIN decoder doe je dit binnen een paar seconden.

Let op: Wees ervan bewust dat chassisnummers (VIN) geen O(o), I(i), en Q(q) als letters hebben om verwarring met de cijfers 0, 1 en 9 te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Evaldas Zabitis

Article by

Evaldas Zabitis

Evaldas schrijft sinds zijn tienerjaren en heeft altijd al een grote passie voor auto's gehad. Direct na het behalen van zijn rijbewijs heeft hij tweedehands auto's gekocht, zodat hij die kon opknappen, repareren, rijden en uiteindelijk verkopen. Evaldas is voortdurend geïnteresseerd in technische innovaties in de auto-industrie en doet actief mee aan discussies met andere autoliefhebbers.