carVertical

Helpcentrum

Veiligheid

Wat is het onderdeel Veiligheid in een voertuighistorierapport?

Het onderdeel Veiligheid in een voertuighistorierapport bevat nuttige informatie over de veiligheidsbeoordelingen van een voertuig en (eventuele) terugroepacties. Dit onderdeel is essentieel om meer te weten te komen over de veiligheidsuitrusting en veiligheidsprestaties van een specifiek model en eventuele onopgeloste veiligheidsproblemen.

Veiligheidssectie in carVertical rapport

Veiligheidsbeoordelingen

Als er veiligheidsbeoordelingen beschikbaar zijn, vind je in het onderdeel Veiligheid de resultaten van een van de volgende drie veiligheidsbeoordelingen voor voertuigen, afhankelijk van je locatie: de NHTSA (VS), Euro NCAP (Europa) en ANCAP (Australië en Nieuw-Zeeland). Deze organisaties voeren allerlei tests uit om autokopers te kunnen informeren over hoe veilig een bepaalde auto is voor de bestuurder en passagiers in realistische ongevalsscenario's.

Euro NCAP-sectie in carVertical-rapport

Informatie over de veiligheidsbeoordeling omvat:

  • Een algemene veiligheidsscore voor voertuigen (van 0 tot 5 (Euro NCAP en ANCAP) of 1 tot 5 sterren (NHTSA))
  • Een verklaring van deze score
  • Resultaten voor de specifieke geteste onderdelen (deze kunnen verschillen per programma)
NHTSA-sectie in carVertical-rapport

Terugroepacties

Informatie over terugroepacties is cruciaal voor de veiligheid van een voertuig, want bij terugroepacties worden allerlei defecten hersteld die het risico op ongevallen kunnen verhogen. Als er een terugroepactie is georganiseerd voor een voertuig en er hierover gegevens beschikbaar zijn, worden deze weergegeven in het onderdeel Veiligheid van het rapport.

Terugroepactie in carVertical-rapport

De volgende informatie over terugroepacties kan worden vermeld (indien beschikbaar):

  • De naam van de terugroepactie
  • De status van de terugroepactie (actief, opgelost of onbekend)
  • Het nummer van de terugroepactie
  • Het risiconiveau
  • Een beschrijving

Hoe moet je de veiligheidsgegevens interpreteren?

Hoewel de verschillende programma’s voor de veiligheidsbeoordelingen van auto’s hun resultaten allemaal op een andere manier presenteren, zijn ze bedoeld om overzichtelijk te tonen hoe goed autogebruikers zijn beschermd bij ongevallen en in welke mate een automodel bijdraagt aan het voorkomen van ongevallen. Hoe hoger de score, hoe minder risico op een ongeval of hoe kleiner de kans op letsel bij een ongeval.

Veiligheidsclassificaties in carVertical-rapport

Neem bijvoorbeeld de Euro NCAP-beoordeling:

  • 5-sterrenveiligheid - over het algemeen uitstekende prestaties op het gebied van bescherming bij aanrijdingen en voorzien van de nieuwste technologie voor het vermijden van ongevallen
  • 4-sterrenveiligheid - over het algemeen goede prestaties op het gebied van bescherming bij aanrijdingen en het voorkomen van ongevallen, maar voldoet niet aan de hoogste normen op alle beoordeelde onderdelen
  • 3-sterrenveiligheid - een voertuig dat een gemiddeld niveau van veiligheid biedt
  • 2-sterrenveiligheid - er is bescherming aanwezig bij aanrijdingen, maar het voertuig presteert slechter dan gemiddeld op een of meer belangrijke beoordelingscriteria
  • 1-sterrenveiligheid - er is minimale bescherming aanwezig bij aanrijdingen en er zijn minimale voorzieningen om aanrijdingen te voorkomen, maar meer dan het wettelijk vereiste minimum
  • 0-sterrenveiligheid - voldoet aan de norm voor goedkeuring van het voertuigmodel, dus kan wettelijk worden verkocht, maar moderne veiligheidstechnologie ontbreekt

Elk onderdeel dat wordt beoordeeld – bescherming van volwassen en minderjarige inzittenden, bescherming van kwetsbare weggebruikers en veiligheidsondersteuning – heeft een maximumscore, en is onderverdeeld in specifieke testcategorieën (bv. frontale aanrijding, zijdelingse aanrijding, redding en bevrijding). In deze categorieën moeten voertuigen aan specifieke criteria voldoen om de maximale score te behalen.

Terugroepacties worden georganiseerd om autobezitters te waarschuwen voor defecten in verband met de veiligheid, zodat ze deze kunnen laten herstellen. Deze terugroepacties kunnen over allerlei zaken gaan, van defecte bekabeling van de autoradio tot problemen met motoronderdelen. Het is belangrijk om terugroepacties serieus te nemen en snel te handelen om ongevallen en letsel te voorkomen.

Hoe kan deze kennis je helpen bij het kopen van een tweedehands auto?

Veiligheidsinformatie kan cruciaal zijn bij het nemen van een aankoopbeslissing, omdat ze je helpt:

  1. 1.De betrouwbaarheid van het voertuig te beoordelen

  2. 2.De aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen te controleren

  3. 3.De mogelijke risico's te begrijpen

Als de veiligheidsprestatiescore van een voertuig laag is of als de terugroepactie wijst op een hoog veiligheidsrisico waarvoor een snelle reparatie niet mogelijk is, dan is het meestal aanbevolen om andere opties te overwegen.

Wat als het onderdeel Veiligheid ontbreekt in het rapport?

Soms zijn veiligheidsbeoordelingen niet beschikbaar in een rapport omdat deze nog niet zijn uitgevoerd voor een bepaald model. De verschillende NCAP-organisaties overal ter wereld hebben niet altijd de capaciteit om alle mogelijke modellen en varianten van voertuigen te testen. Daarom testen ze vooral de bestverkochte voertuigen.

Als er geen informatie in het rapport staat over terugroepacties, dan zijn deze gegevens mogelijk niet beschikbaar of zijn er voor dat voertuig nog geen terugroepacties geweest op het moment dat het rapport werd opgesteld.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Als je meer hulp nodig hebt om het onderdeel Veiligheid van je rapport te begrijpen, neem dan gerust contact op met onze klantendienst.

Support team member: team-member-1Support team member: team-member-2Support team member: team-member-3Support team member: team-member-4Support team member: team-member-5

Heb je vragen? Wij staan 24/7 voor je klaar

Krijg snel antwoorden op al je vragen. Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op.

97%

Tevreden

24/7

Altijd bereikbaar

12-24h

Gem. antwoordtijd