Kompanija carVertical koristi lanac blokova da bi se izborila sa prevarama kod polovnih vozila

2017-11-01 • 3 min read

Kompanija carVertical koristi lanac blokova da bi se izborila sa prevarama kod polovnih vozila
Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.Kompanija carVertical koristi lanac blokova da bi se izborila sa prevarama kod polovnih vozila

Prevare koje se dešavaju pri prodaji polovnih automobila godinama predstavljaju ogroman problem koji negativno utiče na znatan broj polovnih automobila širom sveta. Na primer, prema proceni koju je sproveo Forbes, prevare u vezi sa odometrima obmanjuju potrošače u SAD-u za 1 milijardu dolara na godišnjem nivou, što premašuje vrednost polovnih automobila. Ta cifra je još veća u Evropi gde se procenjuje da gubitak iznosi 9,6 milijardi EUR na godišnjem nivou koji proističe iz istog razloga, tvrdi Tomáš Zdechovský, član Evropskog parlamenta.

Na sreću, ta situacija će se uskoro promeniti.

Kompanija carVertical je objavila svoje planove o osnivanju prvog globalnog i decentralizovanog registra o istoriji automobila. Ideja na kojoj se zasniva ovaj naslov jeste prikupljanje što je moguće više informacija o održavanju vozila, njihovo stavljanje u lanac blokova i objavljivanje za javnost. Ova vrsta pristupa eliminiše rizik od promene, lažiranja, prepisivanja ili manipulacije informacija. Prema izjavama kompanije carVertical, on pruža potpunu transparentnost i ojačava poverenje. Transparentnost je neophodna za otkrivanje prevara, što smo ilustrovali prethodno izloženim ciframa koje dostižu milijarde.

Očekuje se da će lanac blokova time ublažiti posledice prevara pri prodaji polovnih automobila, čime će kupci vozila uštediti milijarde. Međutim, da bi se ovo monetizovalo u vidu poslovanja, Metju Džons (Matthew Jones) iz kompanije IBM navodi konkretan slučaj: Sistem koji bi se bazirao na lancu blokova bi omogućio <…> događaje za usluge koji će se slati zajedničkoj glavnoj knjizi kojoj će sve strane imati pristup. Transparentnost informacija o stvarnom stanju vozila bi pomogla pružaocima usluga finansiranja u industriji automobila da preciznije procene vrednost vozila kako se trajanje ugovora o lizingu približava kraju.

Međutim, kompanija carVertical polazi od šireg pristupa. Koristeći lanac blokova kao bazu registra automobila, kompanija nastoji da na vrhu napravi novčanik vozila. Novčanik kompanije carVertical je mobilni prolaz ka virtuelnom upravljanju registracijom vozila i zapisima o održavanju, kao i o izvođenju zadataka u vezi sa osiguranjem ili tehničkim pregledima. Za vlasnika to predstavlja primamljivu mogućnost da istakne vrednost vozila pružajući sve zapise o održavanju unutar lanca blokova. Za kompaniju carVertical, to je efikasna alatka za monetizaciju poslovanja.

Cilj projekta je izuzetno impresivan, a naročito ako se uzme u obzir cifra od više od 80 miliona vozila koji se svake godine dodaju u svetski vozni park. Kompanija carVertical nastoji da lansira na tržište svoju prvu verziju novčanika automobila za otprilike dve godine. Do tada će se uvoditi izveštaji o istoriji vozila i B2C rešenja.

Uopšteno govoreći, napredak tehnologije lanca blokova pruža pregršt novih prilika u automobilskoj industriji. Polazeći od upravljanja lancem nabavki do finansijskih usluga, identifikovane su raznovrsne vertikale u automobilskoj industriji u kojima lanac blokova predstavlja potencijalnu promenu u dosadašnjoj igri.

Svi glavni proizvođači automobila, kao što su Volkswagen, Toyota, Porsche i Daimler, takođe su preduzeli mere da istraže ili da upotrebe tehnologiju lanca blokova. Stručnjaci predviđaju da će do 2025. učesnici u sektoru automobilske industrije potrošiti oko 0,6% celokupnog budžeta predviđenog za IT samo na tehnoogiju lanca blokova.

Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.
Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.

Isprobajte pretragu po VIN broju

Saznajte sve informacije o svom sledećem automobilu.