carVertical se pridružuje prestižnoj MOBI inicijativi

2018-07-11 • 3 min read

carVertical se pridružuje prestižnoj MOBI inicijativi
Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.carVertical se pridružuje prestižnoj MOBI inicijativi

carVertical, vodeći decentralizovani svetski registar istorije automobila koji se zansiva na lancu blokova, pridružio se globalnom konzorcijumu Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI), da bi ubrzao usvajanje tehnologije lanca blokova u automobilskoj industriji.

Kompanija MOBI je osnovana u maju ove godine i može se smatrati elitnim klubom u mobilnoj industriji koji okuplja više od 30 kompanija i organizacija. Među njima su četiri najveća svetska proizvođača automobila – BMW, Ford, Renault i General Motors. Tu su i giganti, kao što su IBM, Bosch, javni pružaoci usluga prevoza, osiguravajuća društva i regulatorna tela.

U celini, MOBI aktivno sarađuje sa kompanijama koje na globalnom nivou proizvode više od 70% automobila na tržištu.

Deljenje istih ciljeva

Kako digitalizacija pretvara automobile u računare na točkovima, čini se da lanac blokova predstavlja najbrži i najefikasnij način za uspostavljanje komunikacije između tih računara, kao i komunikacije sa ljudima, budući da ova tehnologija eliminiše potrebu za postojanjem glavnog upravljačkog trećeg lica.

Prema tome, predvodnici u automobilskoj industriji aktivno tragaju za novim mogućnostima na ovom polju. U skladu sa studijom koju su sproveli Frost i Salivan (Frost & Sullivan), do 2025. godine učesnici ekosistema u automobilskoj industriji će potrošiti 0,6% svog ukupnog budžeta predviđenog za IT na lanac blokova.

Kroz promociju standarda i ubrzanje usvajanja lanca blokova, distributivnih glavnih knjiga i srodnih tehnologija, MOBI nastoji da usluge pružanja prevoza učini efikasnijim, pristupačnijim i bezbednijim, uz smanjeno preopterećenje i vođenje veće brige o zaštiti životne sredine.

Drugim rečima, glavni cilj kompanije MOBI je decentralizacija koja potrošačima daje mogućnost kontrole nad svojim podacima, što se podudara sa suštinskom idejom kompanije carVertical.

„Svojim radom nastojimo da svakom kupcu automobila na planeti pružimo autentične i istinite informacije o određenom vozilu. Ovaj način usvajanja tehnologije lanca blokova je upravo ono što kompanija MOBI promoviše”, ističe Rokas Medonis, suosnivač i izvršni direktor kompanije carVertical.

Na samom početku, kompanija MOBI je objavila da će započeti saradnju sa svojim partnerima u sledećim oblastima:

  • identitet vozila, istorija i praćenje podataka
  • praćenje podataka o lancu nabavki, transparentnost i efikasnost
  • plaćanje za autonomne mašine i vozila
  • bezbedna trgovina u mobilnim ekosistemima
  • tržišta podataka za vozila na autonomno ili ljudsko upravljanje
  • usluge pružanja prevoza (tzv. ride-hailing servis)
  • određivanje cena i plaćanje u zavisnosti od korišćenja za vozila, osiguranje, gorivo, zagušenje, zagađenje, infrastrukturu i sl.

Budućnost je svetla

U skladu sa izjavom Krisa Balingera (Chris Ballinger), predsedavajućeg i izvršnog direktora kompanije MOBI, lanac blokova i srodne unapređujuće tehnologije „streme ka ponovnom definisanju” načina na koji potrošači kupuju, osiguravaju i koriste svoja vozila. MOBI nastoji da ubrza usvajanje te tehnologije okupljajući najbitnije igrače u industriji.

„Lanac blokova pravi prve korake u automobilskoj industriji. U ovoj fazi razvoja svi obično idu u različitim pravcima. Kao globalni registar istorije vozila, mi snažno podržavamo cilj inicijative kompanije MOBI da udruži napore i postavi standarde u industriji koji će učiniti da se cela industrija razvija brže i efikasnije”, navodi gdin Medonis.

Sa aspekta poslovanja, carVertical stiče izvanredne nove mogućnosti. Kompaniji je dat pristup beskrajno značajnoj ekspertizi u MOBI mreži, kao i pravo da donosi odluke u procesu usvajanja lanca blokova u globalnoj automobilskoj industriji.

Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.
Fotografija se i dalje učitavala kada ste otvorili prozor za štampanje. Otvorite je ponovo da biste je uključili u štampani primerak.

Isprobajte pretragu po VIN broju

Saznajte sve informacije o svom sledećem automobilu.