Het lang verwachte wereldwijde autogeschiedenisregister is hier

2017-11-22 • 3 min read

Het lang verwachte wereldwijde autogeschiedenisregister is hier
De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.Het lang verwachte wereldwijde autogeschiedenisregister is hier

Eén eigenaar, originele kilometerstand, heeft nooit een ongeluk gehad. Als u op zoek bent naar uw volgende auto, klinkt deze uitspraak u misschien bekend in de oren. Het is eigenlijk een cliché voor de meeste gebruikte auto-advertenties, of het nu in de VS, Europa of Azië is. En als een zorgvuldige koper moet u weten dat het niet altijd de waarheid is.

Rokas Medonis, de oprichter van het carVertical-project, zegt dat de situatie binnenkort zal veranderen. “We bouwen iets dat de markt van gebruikte auto’s echt zal revolutioneren. We gaan het allereerste wereldwijde register voor voertuiggeschiedenis starten.”

Het vertrouwen van de heer Medonis komt voort uit een grondige marktanalyse en nieuwe technologieën met de naam blockchain, die niet worden gebruikt door partijen in de traditionele auto-industrie. Blockchain is een technologie die de decentralisatie van informatie-opslag mogelijk maakt, waardoor het risico van manipulatie of fraude wordt geëlimineerd. Blockchain-registratie is openbaar en gratis.

Wat belangrijker is, is dat de database van carVertical wereldwijd is, wat betekent dat een enkele database de hele levenscyclus van een bepaald voertuig bestrijkt, zelfs als dit is geëxporteerd. Het vermindert ook het zogenaamde “gegevensverlies tussen landen”, waardoor de markt nog doorzichtiger wordt.

“Het idee hierachter is om zoveel mogelijk gegevens over onderhoudsgerelateerde voertuigen te verzamelen, deze op de blockchain te plaatsen en openbaar te maken!, erkent de heer Medonis. Naast traditionele gegevensbronnen, zoals verschillende overheidsinstellingen of verzekeringsmaatschappijen, zal carVertical ook telematische gegevens gebruiken. Er is net een overeenkomst bereikt met het Litouwse (EU-) ministerie van Binnenlandse Zaken om gegevensoverdrachtsapparatuur op de voertuigen van het ministerie in te zetten.

Daarom wordt verwacht dat de blockchain de gevolgen van fraudegevallen van gebruikte auto’s tot een minimum beperkt en miljarden bespaart voor kopers van voertuigen. Fraude in tweedehands auto’s vormt een groot probleem dat een aanzienlijk aantal gebruikte auto’s wereldwijd treft. “Forbes” schat bijvoorbeeld dat fraude met kilometerstanden Amerikaanse consumenten voor $ 1 miljard bedriegt door de waarde van gebruikte auto’s te overdrijven. Het cijfer is in Europa nog indrukwekkender, waar jaarlijks om dezelfde reden € 9,6 miljard verloren gaat, zegt Tomáš Zdechovský, lid van het Europese Parlement.

Eerder dit jaar werd zelfs “Ferrari” ervan beschuldigd illegaal terugdraaien van kilometerstanden te hebben toegestaan. In een beroemde rechtszaak van een oude “Ferrari”-verkoper werd het bedrijf beschuldigd van het gebruik van apparaten die het mogelijk maken kilometerstanden van gebruikte “Ferrari’s” terug te draaien, soms helemaal tot nul. Volgens een voetnoot in de rechtszaak zou het clandestien terugzetten van de kilometerstand van de “LaFerrari” hypercar de waarde met meer dan $ 1 miljoen kunnen verhogen.

De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.
De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.

Test de VIN-nummer controle

Kom alles te weten over uw nieuwe auto.