carVertical gebruikt blockchain om fraude met gebruikte auto’s te bestrijden

2017-11-01 • 3 min read

carVertical gebruikt blockchain om fraude met gebruikte auto’s te bestrijden
De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.carVertical gebruikt blockchain om fraude met gebruikte auto’s te bestrijden

Al vele jaren vormt fraude in tweedehands auto’s een enorm probleem, dat wereldwijd een aanzienlijk aantal gebruikte auto’s treft. “Forbes” schat bijvoorbeeld dat fraude met kilometerstanden Amerikaanse consumenten voor $ 1 miljard bedriegt door de waarde van gebruikte auto’s te overdrijven. Het cijfer is in Europa nog indrukwekkender, waar jaarlijks om dezelfde reden € 9,6 miljard verloren gaat, zegt Tomáš Zdechovský, lid van het Europese Parlement.

Gelukkig staat de situatie binnenkort op het punt om te veranderen.

carVertical heeft plannen aangekondigd om het eerste wereldwijde en gedecentraliseerde autogeschiedenisregister op te zetten. Het idee hierachter is om zoveel mogelijk gegevens over onderhoudsgerelateerde voertuigen te verzamelen, deze op de blockchain te plaatsen en openbaar te maken. Dit soort aanpak elimineert het risico dat informatie wordt gewijzigd, vervalst, herschreven of gemanipuleerd. Het biedt volledige transparantie en, volgens carVertical, bouwt het vertrouwen op. Transparantie is nodig voor het opsporen van fraude – iets dat we cijfers van meerdere miljarden hierboven hebben geïllustreerd.

Daarom wordt verwacht dat de blockchain de gevolgen van fraudegevallen van gebruikte auto’s tot een minimum beperkt en miljarden bespaart voor kopers van voertuigen. Maar om er als bedrijf geld mee te verdienen, wijst Matthew Jones van IBM op een bijzondere zaak: een op blockchain gebaseerd systeem zou het mogelijk kunnen maken <…> service gebeurtenissen naar een gedeeld grootboek te sturen waar alle partijen toegang toe hebben. Transparantie van informatie over de werkelijke slijtage van een voertuig zou de autofinancieringsinstelling helpen om de restwaarde van het voertuig nauwkeuriger te bepalen als de lease het einde van de contractdatum nadert.

carVertical gaat echter veel verder. Met het blockchain-autoregister als basis, is het bedrijf van plan hierop een autoportefeuille op te bouwen. carVertical’s portefeuille is een mobiele gateway om de registratie- en onderhoudsgegevens van uw auto virtueel te beheren, verzekeringen of technische inspecties uit te voeren. Voor de eigenaar is dit een aantrekkelijke mogelijkheid om de waarde van de auto te benadrukken door alle onderhoudsregistraties op de blockchain te laten staan. Voor carVertical is dit een efficiënte tool om inkomsten met het bedrijf te genereren.

De omvang van het project is indrukwekkend, vooral met het oog op de 80+ miljoen nieuwe voertuigen die elk jaar aan het wereldwijde wagenpark worden toegevoegd. carVertical streeft ernaar om de eerste versie van zijn autoportefeuille over ongeveer twee jaar te starten. Tegen die tijd zullen voertuiggeschiedenisrapporten en B2C-oplossingen worden geïntroduceerd. 

Over het algemeen vertegenwoordigt de ontwikkeling van blockchain-technologie een heleboel nieuwe mogelijkheden voor de auto-industrie. Variërend van supply chain management tot financiële diensten, zijn een verscheidenheid aan auto-industrie verticals geïdentificeerd, waar blockchain het potentieel heeft om een revolutie te worden.

Alle grote autofabrikanten, waaronder Volkswagen, Toyota, Porsche en Daimler, hebben ook stappen ondernomen om blockchain-technologie te onderzoeken of te integreren. Experts voorspellen dat in 2025 deelnemers aan de automobielsector naar verwachting ongeveer 0,6¨van hun totale IT-uitgaven aan blockchain-technologie zullen uitgeven.

De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.
De foto werd nog geüpload toen u het venster ‘Afdrukken’ opende. Open dit opnieuw om deze foto af te drukken.

Test de VIN-nummer controle

Kom alles te weten over uw nieuwe auto.